Hoe lijm je het Nederlandse verzet?


Vorige week heb ik zoveel positieve berichten gekregen over 
mijn vorige blog “Kan het verzet in Nederland beter?” dat ik mij genoodzaakt voelde om ook uit te leggen hoe ik probeer bij te dragen aan de samenhang van het verzet en wat ik tot nu toe als positieve invloed heb gezien op het verzet.

Daarvoor moet ik eerst uitleggen dat ik een cabaretier ben en tijdens de QR-maatschappij in 2021 ervoor heb gekozen om te stoppen met optreden in reguliere theaters, omdat het mij aan het hart ging dat er een groep buitengesloten werd van deze ruimtes. Daarop volgend heb ik alle cabaretiers die het daar ook niet mee eens waren met elkaar verbonden in een comedycollectief, genaamd “Hart voor Humor”. Zie hier mijn wegloopactie

We zijn door het hele land blijven optreden tijdens de lockdowns en zijn sindsdien bij elkaar gebleven. Enerzijds waren de banden met de reguliere theaters verbroken en anderzijds hebben we nu een publiek dat het allerleukste en meest bijzondere publiek is dat ik ooit heb gezien.

“Het verzet” waar wij voor optreden is namelijk het enige publiek waar wij als artiesten onze ideeën over de steeds verdergaande globalisering, LHBTI-propaganda en dergelijke kwijt kunnen. We kunnen grappen maken over bijvoorbeeld “the Great Reset” omdat dit publiek er net zo bewust van is als wij. Ook onderwerpen zoals vaccinatieschade, de onteigening van boeren en natuurlijk algemene humor zijn onderwerpen die wij alleen kunnen aansnijden, omdat ons publiek zich bewust is van deze kwesties.

Kun je je voorstellen dat wij dit soort onderwerpen zouden aankaarten in een theater waar alleen publiek zit dat gelooft in alle coronamaatregelen, LHBTI-propaganda of het onteigenen van onze eigen boeren? Dan zouden we niet alleen geen lachend publiek hebben, maar was de kans groot dat we zouden worden geweerd en nooit meer welkom zouden zijn in de theaters met onze ideeën. Dan zouden alleen grapjes over komkommers overblijven. Afijn, wij treden dus op voor “het verzet”.

Alleen “het verzet” is verdeeld in allerlei subgroepen, zoals (uiteraard, ik overdrijf en dik het even aan) “yoga-rechtse spirituele 5D-yoga-vegans”, “extreem-rechtse” nationalisten en alles daartussenin. Deze groepen licht ik toe in mijn vorige blog. Deze groepen hebben allemaal een gezamenlijke “vijand” of doel, maar voeren de oorlog of weerstand tegen die vijand op verschillende manieren.

Het ironische is dat Hart voor Humor in haar groep precies dezelfde verschillen heeft. We hebben comedians die spiritueler van aard zijn dan anderen. Bijvoorbeeld, we hebben een plantmedicijn-fanaat, terwijl de ander twintig sigaretten per dag rookt (ik). We hebben een comedian die zich identificeert als boeddhist (ja, dat kan ook tegenwoordig) en een comedian die het liefst met een fakkel op het Binnenhof staat. Hoe kunnen wij dan in hemelsnaam de lijm van het verzet zijn?

We traden een keer op in een yogazaal waar iedereen op blote voeten moest rondlopen. Dat gaf mij veel weerstand, want persoonlijk trek ik dat niet. Toch voelden een aantal van de comedians zich daar comfortabel bij en hebben we het maar gewoon gedaan. De show liep goed, maar aan het hele publiek was te zien dat zij meer hadden met de comedians die zich wel comfortabel voelden bij het rondlopen op blote voeten, omdat zij ook het type humor hadden dat aansloot bij het zachte, vriendelijke en spirituele karakter van dat publiek. Ik, met mijn twintig peuken en enorme weerstand, had die avond even pech, de vrouwen in de zaal vonden mijn humor wat te ruig.

Een week later moesten wij naar Den Helder en dat was een totaal ander publiek, maar nogmaals met hetzelfde doel! We kwamen binnen en het rook naar bier, we werden ontvangen door een man met zeven tatoeages en drie ringen in zijn gezicht. Vlak voor de show was er zelfs een opstootje tussen twee dronken Jensen-fans of iets dergelijks en daarna startte onze intro muziek: “Dames en heren, welkom bij Hart voor Humor”.

Ook deze show liep goed af. Deze keer hadden de zachtere comedians het wat moeilijker met hun grapjes over hoe het is om als vader een dochter te hebben in deze tijd. Het publiek moest daar niets van weten, het interesseerde hen geen moer. Totdat onze ruigere comedians het podium betraden en snoeiharde grappen maakten over hoe Ernst Kuipers er zelf uitziet in geval van oversterfte. De zachtere comedians hadden die avond even pech…

Zo staan wij ook bij de grote shows in Café Weltschmerz voor een zaal met een totaal verdeeld publiek, maar met hetzelfde doel. Iedereen lacht tijdens die avonden om iets anders, maar respecteert wel elke comedian die daar heeft gestaan.

Hart voor Humor heeft mij daardoor tot een inzicht gebracht, namelijk: wij bedienen elke subgroep op haar eigen manier. We krijgen de meest totaal verschillende mensen aan het lachen om dezelfde onderwerpen waar zij het beiden mee eens zijn, maar op een andere manier naar kijken. Humor is het medicijn, want alleen elkaar kunnen laten lachen om elkaars verschillen brengt je in verbinding met elkaar.

En zo zijn wij de lijm van het Nederlandse verzet.

Ons bezoeken

Wil jij ook weten wat Hart voor Humor is en ons bezoeken?
www.hartvoorhumor.nl en schrijf je daar in voor onze nieuwsbrief.